Isnin, 25 Jun 2012

Laksa


Assalammualaikum...

ari nie tayang menu laksa pulak..melayan tekak ku yg tiba2 nak makan laksa
tadi nampak kat umah CK pon ada..sama pulak kita ye..
buat laksa nie semlm..dah masak laksa mmg x masak nasi lah jawabnya..
Selalu buat laksa main campak2 dan ikut tekak jer..
kali nie cuba pulak resepi dari blog Kak Nur Ede ..sedap jugak.
saya buat 1/2 dari resepi nie ye..maklumlah berdua jer.
 
Sumber  : Kak Nur Ede

Bahan-Bahan :-)
  • 1 kilo ikan selayang
  • 2 kilo laksa basah - celur sekejap ngan air panas
  • 4 biji bawang besar*
  • 2 ulas bawang putih*
  • 8-10 tangkai cili kering*
  • 2 inci belacan*
  • Daun kesom - ambik sedikit untuk blend
  • Bunga kantan - ambik sedikit untuk blend
  • 6 keping asam gelugur
  • Garam dan bahan perasa secukup nyer
  • air secukup nyer
  • Bahan2 yang bertanda * blend dan lumatkan
Bahan-Bahan lain
  • Hirisan bawang besar
  • Hirisan Cili Merah
  • Hirisan daun Selom (x letak)
  • Hirisan timun di hiris kecil memanjang
  • Hirisan bunga kantan klu suke
  • Hirisan daun Pudina (x letak)
  • Telur Rebus
  • Limau kasturi klu suke
Untuk Kuah Laksa :
  • Bersihkan ikan dan rebus dengan sedikit air dan 4 keping asam gelugur
  • Dalam periuk lain renehkan bahan2 yang telah di blend dan sebahagian lagi daun kesom dan bunga kantan dan juga lebihan asam keping dengan segelas air sehingga hilang bau lada nyer..
  • Untuk ikan yang telah di rebus tadi asingkan isi dan tulang ikan.. blendkan tulang2 ikan hingga lumat dengan segelas air dan tapiskan (teman tapis 2 kali) ambil air nyer dan buangkan sisa2 tulang tu...
  • Masukkan air tulang tadi kedalam periuk yang sedang di renehkan.. teruskan memasak
  • Isi ikan ditumbuk2 agar sebati dan tiada lagi tulang2 halus.. pastu masukan kedalam kuah yang sedang di reneh... teruskan memasak sehingga mendidih dan letakan bahan perasa secukup rasa
  • Sediakan mangkuk letakan laksa dan hiaskan dengan bahan yang telah dihiris tadi sebagai pelengkap dan sendukkan secukup nye kuah laksa kedalam mangkuk... sedia untuk dihidangkan...ermm mmg sedappp

terlebih letak kuah pulak..langsung laksanya tenggelam.hihihi..
tapi camnie lah sedapp.

1 ulasan:

  1. asslm Ina...ade lg x laksa tu...nmpk sedap la...kuahnye tu pon pekat...tliur dh ni...

    BalasPadam