Selasa, 29 Januari 2013

Mocha Chiffon Cake

Assalamualaikum..

bertemu dihari selasa yg indah ..hehehe..(tgk kat luar cuaca panas jer)

buat kek utk layan tekak sendiri..
sebenarnya..resepi asal kek ni chiffon coklat..tapi ina sajer tambah mocha paste..
nak cuba rasa mocha tu camner rasanya..boleh tahan jugak..ada rasa nescafe campur coklat.

Ina ambil resepi dari dapur hana..cantik kejadian kek nie..kita suke..kita suke...hehehe..

tq hana..minta share kat sini pula ye..


Resepi Mocha Chiffon Cake
sumber  :  Hana
Bahan A
  • 4 kuning telur (gred A)
  • 135 ml air (ina guna susu segar)
  • 85 ml minyak jagung (minyak masak pun boleh)
  • 1/4 camca teh garam halus
  • 100 g gula halus  (ina buh 70gm)
  • 135 g tepung gandum - hana gune tpg SRF (ina guna tepung kek)
  • 15 g serbuk koko
  • 1 camca teh esen vanilla
  • 1 camca teh baking powder
  • 1 camca teh Mocha Paste(yg nie ina tambah)
Bahan B
  • 4 putih telur (gred A)
  • 90 g gula halus (ina buh 78gm)
  • Secubit cream of tartar
Cara-cara
  1. Panaskan oven pada suhu 175C. Satukan tepung gandum, serbuk koko, baking powder dan garam, gaul rata dan ayak. Satukan kuning telur bersama gula halus (bahan A), kacau rata dan tuang air, kacau hingga gula larut. Masukkan bahan yang diayak tadi dan gaul hingga sebati, tuang minyak dan esen vanilla, kacau hingga sebati. Ketepikan.
  2. Putar putih telur hingga kembang, masukkan gula halus (bahan B), dan cream of tartar dan terus memutar hingga pekat.
  3. Campurkan putih telur tadi ke dalam adunan no 1 dan kacau dengan spatula menggunakan kaedah kaup balik hingga sebati.
  4. Tuang dalam tin chiffon yang bersaiz 23 cm (jangan sapu mentega pada tin) dan bakar 45 - 50 minit hingga kek masak. Keluarkan dari oven dan terbalikkan tin serta merta dan biarkan kek berada dalam keadaan macam tu sehingga betul2 sejuk.
  5. Bila kek sejuk, sisip tepi tin dengan pisau untuk melonggarkannya. Buat sama juga untuk bahagian dasarnya, keluarkan kek dari tin, potong dan siap untuk dihidang.


Jemput makan...



5 ulasan:

  1. akak pun suka chiffon... sedapkan.. lembut & tak jemu di makan..

    BalasPadam
    Balasan
    1. samalah kita..kek chiffon mmg x jemu dimakan..lepas sekeping2 masuk mulut..hihiii

      Padam
  2. Aslmkum Ina...dtg kunjung balas.
    Elok jadinya chiffon Ana itu.
    akk belum pernah buat chiffon...

    BalasPadam