Ahad, 20 Januari 2013

Paceri Terung

Bertemu lagi...
Hari nie ina masak Paceri Terung,  request dari en suami..
sedap makan dgn nasi panas2 lawan dgn ikan goreng dan sambal belacan jer..
cukup ler utk kami berdua..

Oklah dah tau nak cakap apa lagi..Resepi dari Che Mat..x rugi mencuba..
Tq Che Mat.

Resepi : Paceri Terung
sumber : Che Mat
BAHAN-BAHANNYA :-)
15 - 20 biji terung telunjuk  (ina guna terung pjg. biasa 2 biji jer)
2 biji cili merah
1 keping asam gelugor
1 camca besar kerisik
1 kayu manis
1 kuntum bunga lawang
1 cawan santan
1 cm halia, dititik
2 tangkai daun kari
4 biji bawang merah, hiris
1 biji bawang putih, hiris
1 1/2 camca besar rempah kari ikan + 1/3 cawan air, kacau rata
Garam dan gula secukup rasa
7 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih*
2 biji cili merah*
1 camca besar udang kering, rendam 10 minit dan toskan*(*dikisar halus)

CARA MEMBUATNYA :-)

  1. Terung dibuang pangkalnya, kerat 2 tapi jangan sampai putus untuk setiap biji terung, rendam dalam air garam. Cili merah juga dibelah tapi jangan putus, rendam dan ketepikan.
  2. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang merah dan bawang putih hiris, kayu manis, bunga lawang, halia titik dan daun kari hingga harum, masukkan bahan kisar halus dan rempah kari. Kacau rata dan masak hingga terbit minyak.
  3. Masukkan santan dan juga asam gelugor. Tambah kerisik, garam dan gula secukup rasa (lebih sikit gula, sebab paceri manis sedikit). Kecilkan api dan masak hingga pekat dan terbit minyak. Masukkan terung (toskan dahulu) dan gaul rata.
  4. Masak hingga terung lembut sedikit, masukkan belahan cili merah, masak sekejap dan rasa, jika perlu tambah garam atau gula sedikit lagi. Bila paceri pekat dan rasa semua ok, boleh angkat dan hidangkan...

2 ulasan:

  1. Salam Ina...lama Rahel tak singgah sini....
    Sedap paceri terung tu....berselera makan.

    BalasPadam
    Balasan
    1. W'salam Rahel...ina pon dah lama x jln2 umah kwn2..bz betul skrg nie...
      mmg sedapp sekali sekala makan..hihi..

      Padam