Assalamualaikum… salam sejahtera..
Kuih bingka pandan memang fav. Ina..suka dengan
keharuman bau pandan tu..
Buat pun jangan manis sgt. tak tertelan dibuatnya..ina suka manis2 buah jer..
Ok lah ye tak tahu nak tulis apa lagi..
Resepi ambil dari blog Che Mat..Tq CMG
Kuih
Bakar Pandan
Sumber : Che Mat
BAHAN-BAHANNYA
:-)
2
cawan tepung gandum, diayak
1
cawan gula halus (ina guna 3/4 cwn gula biasa)
3
biji telur gred A
600
ml santan (cm guna 200ml santan kotak + 400ml air)
250
ml jus pandan (5 helai daun pandan, potong kecil dan kisar dengan 250ml air,
tapis)
2
camca besar mentega, cair dan sejukkan
1/2
camca teh garam
1/4
camca teh pewarna hijau makanan
Bijan
secukupnya untuk hiasan
CARA
MEMBUATNYA :-)
1.
Panaskan
oven pada suhu 200C, sapu tin kek berukuran 8inci x 8inci x 2 1/2inci dengan
mentega, alas dengan aluminium foil, biar berlebih dibahagian kanan dan kiri
tin, tujuan untuk memudahkan kueh diangkat keluar. Lenser dengan mentega.
Ketepikan.
2.
Dalam
satu bekas, pukul telur dan gula dengan whisk hingga hancur, masukkan santan
dan jus pandan, kacau rata. Tambah tepung sedikit demi sedikit dan kacau hingga
licin. Tambah garam, pewarna hijau makanan dan mentega cair. Kacau rata2 dan
tapis. Ketepikan
3.
Panas
kan acuan dalam oven selama 10 minit, kemudian keluarkan dan tuang bancuhan
kuih bakar (kacau dulu sebelum dituang). Bakar 10 minit, keluarkan dan tabur
bijan rata2. Sambung bakar lagi 40 - 50 minit atau hingga masak (bila cucuk
dengan lidi sate, keluar bersih) dan permukaannya perang (cm tukar oven pada
fungsi grill dan bakar 5-6 minit lagi hingga permukaan kuih sedikit berkerak)..
(ina sapu keliling loyang dgn minyak dan panaskan atas api dapur bila minyak dah panas tuang bancuhan kuih tu..tabur bijan dan masak sepenuhnya dalam oven)
(ina sapu keliling loyang dgn minyak dan panaskan atas api dapur bila minyak dah panas tuang bancuhan kuih tu..tabur bijan dan masak sepenuhnya dalam oven)
4.
Sejukkan
kueh sekejap longgar2kan dari tin, gunakan spatula dan keluarkan, biar sejuk
sepenuhnya sebelum dipotong..
akak pun suka bingka pandan... tak jemu di makan.. nak plak yg pior guna air pandan.. kalau guna pewarna kurang ummphh..
BalasPadambetul kak..yg air ori dari daun pandan paling best sekali..
Padam