Buat kek nie dah lama, before puasa masa tu x de blog lagi..kek chiffon mmg kek feveret ku..apa perasa kek chiffon mmg ku suka sgt...mula nampak kek nie kat blog Singgahsana Kitchen..tgk kak tu buat pakai buah cranberry kering..hati tertanya2 jugak camner buah cranberry tu..terus petang tu gi cari kat Pasaraya Central..cari2 jumpa kat bahagian baking..terus sambar..dah cukup bahan hari cuti terus ku godek..alhamdullilah menjadi kek chiffon ku w/pon x de acuan size 18cm ku belasah size 23cm..x pe janji jadik..mmg sedap beb..rasa masam2 buah cranberry tu betul2 menyelerakan..half ku bagi pada jiran tuk rasa.. komen jiranku..ajar kak ina buat kek nie..sedap lah...kembang hidungku kejap..hahahaha...
Sebelum tu nak minta izin copy resepi kat sini ye..Tuan punya resepi..untuk rujukkan ku kemudian hari..TERIMA KASIH..
CRANBERRY YOUGRT CHIFFON KEK
Bahan A
3 biji Kuning Telur
25 gram Gula Castor
40 ml Minyak Jagung
1 s/k Jus Oren
80 gram Yougrt Plain
90 gram Tepung Superfine
90 gram Tepung Superfine
1 s/k Baking Powder
60 gram Cranberry Kering (salutkan dgn sedikit tepung lain)
Bahan B
4 biji Putih Telur
45 gram Gula Castor
1/4 s/k Cream of Tartar
Cara - Cara
Panaskan oven pada suhu 160C
Bahan A - Pukul kuning telur dan gula hingga berkrim, masukkan minyak jagung, jus oren dan yogurt kacau sebati. Masukkan tepung yg telah diayak bersama baking powder kaup balik hingga licin dan sebati - ketepikan.
Bahan B - Pukul putih telur hingga berbuih, masukkan cream of tartar pukul lagi dan masukkan gula sedikit demi sedikit dan pukul hingga kental.
Ambil 1/3 adunan putih telur kedlm adunan tepung gaul secara kaup balik dan masukkan adunan nie kedlm lebihan putih berserta cranberry dan gaul secara kaup balik hingga rata.
Masukkan kedlm acuan chiffon dan bakar selama 30 minit atau sehingga masak.
Sesudah masak keluar dari oven terus terlangkupkan..biar selama lebih kurang
11/2 - 2 jam..baru disisip keluar kek tersebut.
wowww....garang laa kek ko nie kaa...kelessss!
BalasPadam