tu ari beli pisang..ingat nak buat mapin, cari2 resepinya x jumpa pulak agaknya tertinggal kat office lah tu.....terus terpikir dah lama rasanya x makan apam pisang..apa lagi terus buat..apam nie saya terletak lebih pisang pulak..x pelah sendiri makan janji sedap.
kalau buat apam pisang hanya resepi nie yg selalu saya guna, suka dgn rasa dan kelembutan apam nie..rasanya ramai yg dah cuba resepi nie. saya buat pon x byk hanya 1/2 adunan je.
ada balance pisang nie saya simpan kat esbox..kalau terbiar kat luar rosak pulak sbb dah masak ranum..nnt cuti leh buat mapin lak..harap2 menjadi..hehehe..
kalau buat apam pisang hanya resepi nie yg selalu saya guna, suka dgn rasa dan kelembutan apam nie..rasanya ramai yg dah cuba resepi nie. saya buat pon x byk hanya 1/2 adunan je.
ada balance pisang nie saya simpan kat esbox..kalau terbiar kat luar rosak pulak sbb dah masak ranum..nnt cuti leh buat mapin lak..harap2 menjadi..hehehe..
APAM PISANG KUKUS
Sumber : Resipidiana / FP RinnChan
Bahan-bahan :
2 cawan tepung gandum
8 biji pisang emas (sederhana besar)
3/4 cawan mentega, dicairkan dan disejukkan (boleh digantikan dengan minyak) , Rinn guna canola oil
4 biji telur
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh baking soda
1 cawan gula, Rinn guna 3/4 cawan
secubit garam
Cara-cara :
1. Tepung gandum diayak dengan baking powder. Ketepikan.
2. Pisang dilecek halus dan digaul dengan baking soda dan garam.
3. Pukul telur bersama gula, masukkan mentega cair/ minyak.
4. Kemudian masukkan tepung gaul rata dan kemudian tuangkan kedalam loyang yang telah disapu dengan mentega. Kukus selama 45 minit menggunakan api yang sederhana.
Nota: Kukusan hendaklah dipanaskan terlebiih dahulu dan tutup kukusan perlu dibungkus dengan kain supaya wap tidak jatuh keatas permukaan kuih.
Sumber : Resipidiana / FP RinnChan
Bahan-bahan :
2 cawan tepung gandum
8 biji pisang emas (sederhana besar)
3/4 cawan mentega, dicairkan dan disejukkan (boleh digantikan dengan minyak) , Rinn guna canola oil
4 biji telur
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh baking soda
1 cawan gula, Rinn guna 3/4 cawan
secubit garam
Cara-cara :
1. Tepung gandum diayak dengan baking powder. Ketepikan.
2. Pisang dilecek halus dan digaul dengan baking soda dan garam.
3. Pukul telur bersama gula, masukkan mentega cair/ minyak.
4. Kemudian masukkan tepung gaul rata dan kemudian tuangkan kedalam loyang yang telah disapu dengan mentega. Kukus selama 45 minit menggunakan api yang sederhana.
Nota: Kukusan hendaklah dipanaskan terlebiih dahulu dan tutup kukusan perlu dibungkus dengan kain supaya wap tidak jatuh keatas permukaan kuih.
salam ina, nmpk gebu je apam pisang tu..fov en.abg nie..lps nie leh try resepi nie.
BalasPadamW'salam...apam nie mmg gebu dan sedap..harus ain cuba..
Padamsalam Ina...waaa...ada apam utk minum petang yer...bestnyer...air pun dh siap bancuh tu..hehehe...
BalasPadamW'salam CK..yelah air pon dah siap meh le minum sekali..hehehe..
PadamSalam kenal ina, sedapnya nmpk apam pisang tu... terlior dibuatnya...
BalasPadamSama2 kita..hehehe..mmg sedap..alahai nak bagi dah abis la..
BalasPadamSalam perkenalan kembali buat INA..
BalasPadambaru nk tumpang mkn apam pisang tp dah abis ye..sob sob.. nampak gebus je apam tu..lembut x?
p/s: kuih jepun tu ada inti nenas yer? kat fb td pun kak ratna ada sebut.hehe..x penah jumpa lak sblum ni..anyway,tq
Terima Kasih Hasue sudi singgah sini..apam tu dah jadi baja dah..hehehe..apam nie mmg lembut..
Padamkat KL apam jepun inti nenas mmg popular dan sedap sgt..
macam mn la agaknya rasa apam pisang ni
BalasPadamada macam kek pisang x?? x pernah rasa lagi.
selalunya makan apam yang biasa je.
yang warna putih tu.
Cenderahati...apam pisang nie mmg mcm rasa kek pisang..cuma dia agak lembab skit dan lembut sbb dikukuskan..cubalah..
BalasPadamAssallamualaikum Ina..
BalasPadamSalam kunjung balas.. Follow you.. Kita pun baru buat apam pisang jugak..hehehe..sama menu..
W'salam Kak Naz..
BalasPadamTerima Kasih singgah dapur saya yg x seberapa nie.