RESEPI KARI AYAM TOMATO
Resepi asal dr Syamila
Bahan-bahan
- 6 Ketul ayam
- 2 biji tomato
- 200ml santan pekat
- 400ml air
- 6 ulas bawang merah
- 4 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- 1 1/2 sudu besar rempah kari ayam dan daging Adabi (di bancuh dgn air) (saya guna 2 s/b rempah kari babas)
- 1 sk serbuk cili giling (optional)
- 1 biji kentang (di belah 4)
- 1 kuntum bunga lawang
- 1 inci kulit kayu manis
- 2 biji buah pelaga
- 2 kuntum bunga cengkih
- sedikit gula
- garam dan perasa
- 1 tangkai daun kari (saya tambah)
- Sebiji tomato di potong dadu kecil dan sebiji lagi di belah 4.
- Bawang merah, bawang putih dan halia di blend/ tumbuk sehingga hancur.
- Tumis bawang dan rempah 4 sekawan (kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, bunga cengkih) sehingga naik bau / kekuningan.
- Masukkan serbuk cili yg di bancuh dgn sedikit air dan kacau sehingga garing.
- Kemudian masukkan rempah kari dan kacau sehingga naik minyak.
- Masukkan sebiji tomato yg dipotong dadu. Kacau sehingga hancur.
- Masukkan ayam dan kacau sekejap.
- Masukkan air dan biarkan mendidih sehingga ayam empuk.
- Kemudian masukkan santan dan ubi kentang.
- Perasakan gula dan garam
- Bila kentang telah masak masukkan tomato yang di belah 4.
- Biarkan mendidih sebentar dan angkat. Selamat mencuba!
Semasa menumis pastikan rempah kari dan serbuk cili betul2 masak,wangi, garing (jangan sampai hangit) barulah dimasukkan tomato.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan