Khamis, 12 April 2012

Roti Arab


Ada lebihan kuah kari ayam..ptgnya saya buat roti arab..hasil skodeng rumah cikgu Rozie yg jelita tu...kenyang sungguh makan roti arab nie..mmg berbaloi buat sbb habis ptg jugak..malam mmg x makan nasi dah..

Resepi Roti Arab
Sumber : Rozie

Bahan A

5gm yis kering
1/2 sudu besar gula
1/4 cawan air

Bahan B

250gm tepung gandum
1/2 sudu besar gula
1/2 sudu kecil garam
1 sudu margerin/butter
100 ml susu cair/ aku guna susu segar
Minyak untuk menggoreng(deep fry)

Cara

Bancuh bahan A dalam sebuah mangkuk- ketepikan (10-15 min) biarkan yis kembang

Gaul tepung, gula,garam dan butter hingga sebati, masukkan bancuhan yis(bahan A)..gaul rata.
maskkan susu sedikit demi sedikit hingga adunan boleh diuli...jika adunan melekit, jangan tambah tepung...biarkan sahaja. Perap selama 1 jam atau hingga adunan mengembang.

Bila adunan sudah kembang, tumbuk2kan untuk mengeluarkan angin yang terperangkap. bahagikan doh kepada 8-10 bahagian.

Canai kesemuanya anggaran setebal lebih kurang 1/4 cm. Susun di atas tray yang telah ditaburkan tepung.
(saya canai agak nipis jugak)

Goreng dengan minyak yang banyak...ketika menggoreng simbah-simbahkan bahagian atas roti dengan minyak panas untuk mengelembungkannya...angkat roti arab bila dah kekuning-kuningan...time nie jika minyak terlalu panas sila tutup api dapur dulu nnt roti tu x mengelembung (betul ke ayat ku itew he3)..


10 ulasan:

  1. Salam ina da roti Arab yee x silap akk pernah juga buat roti arab ni time tu letak kat MyR....cantik kejadian roti ni naik kembong...sdp tu ciciah sama kuah kari...

    BalasPadam
    Balasan
    1. W'salam kak shiela...mmg sedap cicah dgn kuah kari.

      Padam
  2. Lepas makan roti arab ni, kita gelek ala2 penari arab lak yer...ya habibi ya maulana...hehehe...

    BalasPadam
  3. wahh ina, kat sini pun ada roti gak..roti arab ni dh lama akak nk buat tapi tak terbuat juga lagi..tumpang mkn sini dulu lah yer..hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. tulah kak..skrg nie tekak nak mkn roti jer..he3

      Padam
  4. cantik elok kembong roti arab tu.. sekali pandang nampak mcm puri pulak.. hehe... sesekali mkn makanan selain nasi pun best juga kan.. janji seisi keluarga boleh terima...

    BalasPadam
    Balasan
    1. roti puri..sama ye..nnt saya nak cuba pulak..

      Padam
  5. Waa...roti arab dah mari sini...hemm kalau roti arab memang fav sangat walaupun jarang buat...sedap sangat digandingkan dengan kuah kari...nyam nyam..

    BalasPadam
    Balasan
    1. aduhhh..mmg sedap banget Rahel cicah dgn kuah kari..he3..Thanks ye dtg kesini

      Padam