Ahad, 5 Ogos 2012

Biskut Dahlia







Salam utk semua...
Tiap2 tahun biskut nie x sah kalau tak de..tak lengkap rasanya raya tanpa biskut nie..sekali buat.. emmm
terasa besar jugaklah jari dlm 2-3 ari... tapi mmg puas hatilah  bila tgk biskut tu dlm balang..hihihi..
bukan nak pujilah resepi nie..kalau nak tahu sedap ke idok cer cuba..meleleh yeopp..hehehe...
Oklah..Selamat Mencuba..daaaaa



                                              


Sumber : Buku Pandai Memasak

Bahan
215 gm Mentega
215 gm Tepung Kastad
185 gm Tepung Gandum
125 gm Gula Halus
2 biji Kuning Telur
1 s/k Esen Vanila
5 biji Ceri Merah (Potong Kecil)

Cara
Pukul mentega dan gula sampai putih
Masukkan kuning telur dan esen vanila pukul sebati
Masukkan tepung gandum & kastad yg telah diayak dan gaul perlahan-lahan
Bila semua telah lembut diuli, masukkan acuan yg berbentuk bunga dahlia
Semperitkan ke atas dulang pembakar, bubuh ceri diatasnya dan bakar pada suhu 160oC
selama 15-20 minit.



4 ulasan:

  1. salam selamat bepuasa..menarik biskut ni lembut kan masuk kemulut cair je yeee...oder boleh :-)

    BalasPadam
  2. slm Ina...wah comeiinye biskut dahlia tu...sedap biskut tu..suka juga mkn..cair dimulut...

    BalasPadam
  3. salam singgah dan selamat berpuasa
    sama la kan biskut yg satu ni memang wajib ada bila raya,kita biasa nama semperit bunga ,tgk resepi pun macam2 ada.
    tp akak tiaptahun tunggu biskut semperit ni dari kakak sulong kat pahang nun he he

    BalasPadam
  4. sedapnyaaa..malam nie baru nk plan buat niskut nie:)cantik la

    BalasPadam