Salam utk semua...
Tiap2 tahun biskut nie x sah kalau tak de..tak lengkap rasanya raya tanpa biskut nie..sekali buat.. emmm
terasa besar jugaklah jari dlm 2-3 ari... tapi mmg puas hatilah bila tgk biskut tu dlm balang..hihihi..
bukan nak pujilah resepi nie..kalau nak tahu sedap ke idok cer cuba..meleleh yeopp..hehehe...
Oklah..Selamat Mencuba..daaaaa
Sumber : Buku Pandai Memasak
Bahan
215 gm Mentega
215 gm Tepung Kastad
185 gm Tepung Gandum
125 gm Gula Halus
2 biji Kuning Telur
1 s/k Esen Vanila
5 biji Ceri Merah (Potong Kecil)
Cara
Pukul mentega dan gula sampai putih
Masukkan kuning telur dan esen vanila pukul sebati
Masukkan tepung gandum & kastad yg telah diayak dan gaul perlahan-lahan
Bila semua telah lembut diuli, masukkan acuan yg berbentuk bunga dahlia
Semperitkan ke atas dulang pembakar, bubuh ceri diatasnya dan bakar pada suhu 160oC
selama 15-20 minit.
salam selamat bepuasa..menarik biskut ni lembut kan masuk kemulut cair je yeee...oder boleh :-)
BalasPadamslm Ina...wah comeiinye biskut dahlia tu...sedap biskut tu..suka juga mkn..cair dimulut...
BalasPadamsalam singgah dan selamat berpuasa
BalasPadamsama la kan biskut yg satu ni memang wajib ada bila raya,kita biasa nama semperit bunga ,tgk resepi pun macam2 ada.
tp akak tiaptahun tunggu biskut semperit ni dari kakak sulong kat pahang nun he he
sedapnyaaa..malam nie baru nk plan buat niskut nie:)cantik la
BalasPadam