Assalammualaikum...tumpang lalu..ari nie terawal pulak bangun..maka terciptalah sarapan pagi merangkap minum ptg. sekali..x payah pikir ptg kang nak mkn apa..Terima Kasih.kepada Chef Hanieliza atas resepi nie..izinkan saya letak resepi kat sini ye...Suami saya kata I LIKE....
Sumber : hanieliza.fotopages.com
KUEH KASWI GANDUM
Bahan Sirap
5 cawan air
1 cawan gula merah
1 cawan gula pasir
Masakkan semua dan sejukkan
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung kanji/ubi/jagung
1 sudu kecil kapur kueh [optional]
Kelapa parut ( yang muda)
Sedikit garam
Cara:
1.Panaskan kukusan.
2. Ratakan sedikit minyak dalam loyang yang nak digunakan. [Lapikkan pelastik saiz loyang]
3. Bancuh semua bahan dan tapiskan. Tuangkan dalam loyang.
4. Masakkan sehingga masak [30 minit]
5. Tunggu sehingga sejuk baru bolih potong dengan pisau pelastik.
6. Kelapa muda digaulkan sedikit garam.
7. Lumurkan kueh yang dipotong bersama dengan kelapa tadi.
salam ina....ada lagi kuih kaswi...nk datang ni....hehe
BalasPadamW'salam CK...asal lambat dtg klu dtg ptg semlm ada lagi..hihihi..
BalasPadamsedapnya kaswi...suker sangat kaswi...hihihi
BalasPadamsaya pun suke kaswi ni. dah 2 kali buat. sukee kaswi
BalasPadamKak Iza...saya pon peminat kuih kaswi..hehehe..
BalasPadamIzah...suke jugak..samalah kita..mmg selalu buat kuih kaswi resepi nie jer yg saya guna..sedapkan..