Iklan

Rabu, 2 Mei 2012

Roti Pandan Berkaya

wat roti utk minum ptg semlm..jadi ari nie udah finish ler..roti yg sgt gebus dan sedap..x sempat nak pose lebih2..lepas keluar dari oven terus my hubby makan..satu2 dia potong..cicah dgn air milo mmg sedap..tambahan pula ptg semlm hujan lebat..sejuk..layan roti panas2 nie mmg sedap.sori ye..gambar agak x memuaskan langsung..
 Resepi nie hasil skodeng dari blog CMG ..
Terima kasih ye CMG..

Resepi  :  Roti Pandan Berkaya
Sumber : CMG


BAHAN-BAHANNYA :-)
350 g tepung roti (high protein flour)
200 ml air sejuk (dari peti sejuk)
50 g gula halus
1/2 camca teh garam halus
3 camca teh instant yeast  (saya boh 2 s/k..tu jer yg ada)
1 camca teh bread improver
20 g serbuk santan
1 camca besar susu tepung
1 biji telur kecil (mat guna telur biasa, kacau sedikit dan timbang 40g)
30 g mentega
1 camca teh pandan paste

BAHAN HIAS :-)
Kelapa kering secukupnya  (x letak..sbb x de stok)
Seri kaya secukupnya  (letak seri kaya pandan)



CARA MEMBUATNYA :-)
  1. UNTUK DOH :- Satukan semua bahan2 diatas kecuali mentega dan bahan hias ke dalam mangkuk adunan. Gunakan hook dan putar pada kelajuan sederhana hingga menjadi doh. Tambah mentega dan terus memutar hingga mendapat doh yang kenyal dan elastik (doh memang agak lembut), tutup dengan plastik cling dan biarkan 1 jam. KAEDAH LAIN :- Masukkan semua bahan2 diatas kecuali bahan hias ke dalam Bread Maker dan pilih setting untuk doh, tekan "on" dan tunggu hingga siap...
  2. Tumbuk dok untuk membuang udara. Bahagikan kan doh kepada 16 bahagian yang sama besar, bulat2kan doh dan susun dalam loyang (mat guna loyang bersaiz 11 x 11 x 2 inci). Tutup dengan kitchen towel bersih dan biar naik selama 45 minit - 1 jam.
  3. Spray sedikit air atas permukaan roti, tabur kelapa kering dan paipkan serikaya (masukkan seri kaya dalam plastik bersih, dan gunting sedikit muncungnya) atas roti tadi...ikut lah style memasing yeaa...
  4. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180C selama 20 - 25 minit (mat bakar 30 minit)...Bila masak, keluar dari tin dan sejukkan sepenuhnya atas jaringan....Lepas tu boleh lah makan. Air kopi/teh jgn lupa yeaa...
nie jer yg sempat ambil gambar..

6 ulasan:

  1. salam ina hemmm rajin nya meroti...nak pulak hasil tangan sendiri mmg sdp....jamu suami dan keluarga time cuti2 mmg best..:-)

    BalasPadam
    Balasan
    1. w'salam...tgh rajin kak shiela..hehehe..

      Padam
  2. Salam Ina,
    cantek sangat kejadiannya roti pandan tu...nampak gebu dan lembut...suke la..

    BalasPadam
    Balasan
    1. W'salam Rahel...
      roti nie mmg sgt gebu dan lembut Rahel..makan satu mesti mau lagi..cubalah buat.

      Padam
  3. slm kenal Ina...nmpk sgt gebu roti pandan kaya tu...cantik kejadiannya..jom follow

    BalasPadam
  4. W'salam QH..mmg gebu roti tu..mari2

    BalasPadam