Iklan

Rabu, 23 Januari 2013

Apam Belang



bertemu di pagi rabu yg cerah..

Apam Belang..tapi rasa cam kek pulak..
apa-apa pun..apam ni mmg sedap dan lembut..org x de gigi pun leh makan. 
Dah lama peram resepi nie..belek2 file resepi jumpa pulak..
tgk bahan mmg simple dan senang jer..apa lagi laju jer ina buat..
 
resepi nie ina copy dari blog kak shiela..Tq Kak.  

APAM BELANG
by: Shamama
sumber : Ucu Faridah
sumber : Kak Azlita Aziz
sumber : Kak Shiela


Bahannya:
4 biji telur 
2 sudu teh ovellet 
1 sudu teh esen vanila 
300 gm tepung gandum 
220 gm gula halus  - Sy letak dlm 1 cawan
250 ml santan kara (shamam guna 200ml santan kotak + lagi 50ml air) 
1 sudu teh baking powder 
pewarna

Cara-caranya :
Pukul telur dgn gula dan ovelet sampai gebu.
Masukkan santan dan esen vanilla kacau sebati.
Masukkan tepung yg diayak bersama baking powder dan kacau rata.
Bahagi kepada 3 warna yg disukai dan kacau rata adunan dgn warna.
Tuangkan selapis demi selapis sehingga habis dan kukus 30 minit sehingga masak. 
(Scoop 3 sudu besar setiap warna dan lapis sehingga habis)



bab belang mmg. x pass lagi..hihi..

 

2 ulasan:

  1. Assalamualaikum Ina hee alahai cantiknye warna apam belang tu...hemmm mmg sdp lembut je kuih apm ni...ada seakan mcm kek juga , rasa yg lemak2 santan...lama pula akk x buat...sesuai jamu utk mkn2....

    BalasPadam
    Balasan
    1. w'salam kak...mmg lembut dan sedap..dah lama terpikat tgk akak buat dulu..

      Padam