Iklan

Selasa, 11 Mac 2014

Ayam Masam Manis






Assalamualaikum.. 

Marilah sama – sama kita berdoa agar pesawat MH370 ditemui dengan selamatnya..sedih dan keliru juga akan kehilangan pesawat MH370 nie..apa – apa pun semua kajadian nie hanya Allah saje yg Maha Mengetahui..

Oklah..ayam masam manis masak hari ahad lepas..nie nak kasi perabiskan stock isi ayam..kalau beli ayam tu bahagian yang banyak isi memang kena asingkan..penghuni rumah lebih suka makan yg bahagian peha atau kepak jer..

Selalunya isi ayam, masak buat rencah goreng mee, bihun or Keow teow jer. Hahahaa..nampak sangat dah lama tak masak semua tu..

Jadi google ler cari resepi.. jumpa resepi dari fotopage Chef Hanieliza..simple jer bahannya tu pun ada yang tak cukup bahan..tapi habis jugak.heheee..

Meh tengok resepi..


AYAM MASAM MANIS  
sumber : Chef Hanieliza

Bahan
:
500gm ayam [potong kecil dan bersihkan]
 ina guna 2 kpg dada ayam
1 s/k kunyit
1 s/k garam
5 s/b tomato sos
3 s/b cili sos
1 s/k gula
1/2 cawan air
1 biji tomato [potong baji]
sedikit kacang peas
minyak untuk goreng ayam

Bahan mayang:
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 cm halia
3 biji cili merah
3 biji cili hijau

Bahan hiasan:


daun sup dan daun bawang [potong pendek] 

Cara:
1. Gaulkan ayam dgn garam & kunyit.
2. Panaskan minyak dan gorengkan sehingga masak [jangan garing..nanti ayam keras]
3. Angkatkan ayam dan ketepikan.Tinggalkan sedikit minyak untuk menumis bahan mayang.
4. Panaskan minyak dan tumiskan bahan mayang sehingga wangi.
5. Masukkan air,tomato sos,cili sos,kacang peas,tomato buah dan gula.Biarkan sehingga mendideh.
6. Masukkan ayam dan renehkan sebentar.
7. Masukkan potongan daun sup dan daun bawang.
8. Angkat dan hidangkan.


 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan