Iklan

Jumaat, 17 Februari 2012

Cempedak Goreng


Salam utk semua...maaflah pagi2 nie tayang cempedak goreng..sebenarnya cempedak goreng nie minum petang kami semalam..sekarang baru ada masa nak post..cempedak nie pemberian jiran..w/pon buah kecil tapi isinya tebal dan manis giler..kalau beli tu..rasa x cukup jer..mahal lak tu..ari tu beli siap goreng 4 RM 3.00..waaa..sekali jerlah beli..semlm rezeki kami..dptlah makan dgn puasnya..tapi tulah nak carik resepi yg betul2 menepati citarasa susah ye..puas google sana sini..akhirnya berkenan dgn resepi goreng pisang kat rumah kak Raihan..resepinya simple jer cuma saya tambah satu brg. sbb selalu tgk MIL buat.. dia letak minyak panas dlm 2 sudu besar..x tau knp. malas nak tanya..he3..kak Raihan izin kan saya panjangkan resepi nie disini pula ye..utk rujukan saya kemudian ari..Terima Kasih..

 Sumber : periuktanah.blogspot.com

Bahan-bahan:(hidangan untuk 2 orang)
5 biji pisang awak separa masak dikupas kulit dan belah dua (saya guna cempedak)
2 sudu besar tepung gandum
1 sudu besar tepung goreng pisang Adabi
1 sudu besar tepung beras
1/2 cawan air
1/4 sudu teh garam
2 sudu besar Minyak Panas  (saya tambah)
****( sudu besar penuh)
Cara-cara:
1 Bancuhkan adunan di dalam mangkuk dan gaul hingga sebati. Masukkan pisang dan gaul rata.
2. Panaskan minyak di dalam kuali. Goreng pisang hingga keperangan.
3. Hidangkan ketika masih panas. Pisang goreng akan kekal rangup sehingga 20 minit selepas digoreng dan diletak di dalam pinggan.
*** Gunakan sukatan sama untuk keledek tetapi hiris keledek nipis-nipis dan hidangkan keledek goreng dengan madu atau gula.

2 ulasan:

  1. Naaa...terbau2 sampai umah aku ni...ada lagi tak? ker tinggal bijik jer...hehehe....

    BalasPadam
  2. CK...alahai siannye..bijik pon dah x nampak bayang maklumlah kalau makan cempedak goreng nie dgn bijik2 ina makan...he3

    BalasPadam