Assalamualaikum...
nie kali kedua buat apam dewa..pestime buat x jadi cam bantat jer..frust betul..
kali nie buat alhamdulilah jadi dan sedap beb...sori ye pada tuan punya resepi ina terpaksa tambah
satu barang dalam resepi nie..sebenarnya nakkk sgt rasa apam dewa nie camner,
bila tgk kat fb ramai dah cuba.. mana boleh tahan..apa lagi ina pon trylah.
Sedap ek.. apam dewa nie..lembut jer maybe ina tambah ovellet kot.
Ina buat 1/2 adunan jer..cukuplah utk kami berdua.
oklah resepi nie dpt kat MyR..jadi copy dari sanalah..tq Missayu atas resepi nie.
Apam Dewa
Sumber : Missayu@MyR
Bahan-bahan ( boleh mkn bila2 masa.. )
- 6 biji telur
- 1 1/2 cawan gula
- 2 cawan tepung gandum
- 1 sudu besar sunquick (utk hilangkan bau hanyir telur)
- Pewarna
- 1s/k Ovelette (nie ina tambah)
Cara-cara
- Pukul telur bersama gula dan sunquick dan ovelette hingga kembang (putih).
- Setelah kembang, masukan tepung sedikit demi sedikit dan kacau rata
- Bahagikan adunan kepada 2 bahagian dan masukan pewarna yang disukai. alaskan loyang dengan plastik.kemudian masukan adunan ke dalam loyang berselang seli.
- kemudian kacaukan sedikit aduna yang di dalam loyang dan lorekan corok di atas.
- Kukus selama 45 minit atau sehingga masak.. ****selamat mencuba****
assalam ina...
BalasPadamapam dewa ni dulu2 mak akak rajin buat.. tapi takde le mcm2 kaler mcm ni.. hehe.. plain colour je.. heee.. dah lama akak tak mkn... berkenan plak yg ina buat ni.. nampak lembut. a'ah akak rasa sbb letak ovalette jd lembut sgt tu... kalau resepi tradisi tak letak...
w'salam kak Madiha..
Padamsaya pestime makan nie..sedap ye..nak bagi cantik skit tu yg saya buat kaler2..hihih..
slm Ina..
BalasPadamterpikat sggh la dgn kjadian apam dewa ni..cantik pulak tu..nk try jugak..amik resepi yer..tq
w'salam QH..
Padamina pun terkejut kejadian apam nie..agaknya ina pukul telur betul2 pekat cam nak buat kuih bahulu..tu yg naik cantik kot..cubalah..
Salam Ina,
BalasPadamboleh tahu berapa saiz loyang yg ina guna?
--Zara--
sori ye lambat reply..baru nampak..saya pakai loyang yg panjang tu..x pasti berapa inci ler..kalau loyang bulat utk 1/2 adunan saya rasa 6"..kalau 1 adunan 8" or 9".
Padamnape apam jd bantat kt tgh? tepi elok je gebunye..mane silap ye?? frust betul..
BalasPadambantat..saya pon x pasti..maybe loyangnya kecil..
BalasPadam