terima kasih kpd kedua2nya..
APAM TEPUNG BERAS
sumber: Kak Watie Penang
1 cawan nasi
2 cawan tepung beras
1 cawan gula putih
1 1/4 cawan air
1 sudu kecil yis
sepeket kecil eno
Caranya:
1. Blend nasi dengan air hingga halus kemudian masukkan sugar, tepung dan yis. Blend lagi hingga sebati. Masukkan ke dalam bekas dan tutup rapat. Perap lebih dari 3 atau 4 jam (Akak bancuh lewat tengah maalam kukus pukul 5 pagi).
2. Selepas diperap kacau perlahan dan masukkan eno, kacau sebati perlahan-lahan (warnakan kalau suka) dan biar sebentar.
3. Panaskan kukusan. Masukan ke dalam acuan-acuan kecil dan kukus selama 15 hingga 20minit dengan api kuat.
4. Boleh di makan dengan kelapa parut yang dikukus sebentar dan digaul dengan sedikit garam jika suka
Assalam Ina...wow...bestnye apammm..nti senang2 nk try buat ler...hehe...
BalasPadamIna..bestnyer apam...aku kalo buat asyik fail jer, lepas ni nk kukus dalam acuan beso cenggini plak..mungkin jadi kot...hehehe
BalasPadamAs'salam wahhh ada apam di sina cantik naik gebus tu...mkn sama kelapa putih parut mmg best...cam nak buat jeeee
BalasPadamW'salam D..apam nie mmg sedap..lagi sedap klu kita buat dlm acuan kecil2 tu..try jgn x try..hihihi..
BalasPadamCK...mula2 Ina buat pon x jadi jugak..dah selalu buat baru tau apa yg silap...lepas nie leh cuba sekali lagi ek..
BalasPadamW'salam Kak Shiela...buat jgn x buat..hihihi..
BalasPadamassalamualaikum..
BalasPadambaru berkesempatan nak jenguk2 blog ni. sedapkan apam tu. banyak resepi apam best2 ni. kalau dah buat skali mcm nak buat lagi. tapi cantik la buat belang gitu. warne warni kan
W'salam Izah...happynya awak dtg blog saya..terima kasih ye..mmg sedap apam nie..byk resepi saya nak cuba lagi..nnt nak geledah dapur awak lagi bolehkan..
BalasPadam