Iklan

Ahad, 10 Mac 2013

Bingka Kentang

Assalamualaikum..
dah sarap..alhamdullilah..ina makan bingka ubi kentang jer pagi nie..
malam tadi masak..jadi pagi nie leh buat sarapan..
Nie resepi main agak2 jer..malas nak google sana sini..
tambahan kat umah nie line tenet pada waktu malam buat sakit jiwa dan ragaku jer..
alhamdullilah..jadi.. kalau tak..ke cik tong lah ye..


Resepi : Bingka Ubi Kentang
sumber : Ina

Bahan-bahan
2 cwn tepung gandum
3 biji kentang sederhana besar(direbus hingga empuk)
3 biji telur gred A
2 cwn santan
1 cwn susu cair
1 cwn gula
1 s/besar marjerin / mentega - dicairkan
sedikit garam
pewarna kuning
bijan secukupnya

Cara-cara
Panaskan oven pada suhu 190c
Lenser loyang 8" dengan minyak dan panaskan sekejap atas api dapur..
Kisar semua bahan kecuali bijan dan tapis kedalam loyang..
tabur bijan dan bakar (10 minit pertama ina pakai api bawah dan selebihnya api atas bawah)
bakar hingga masak lebih kurang 1jam 10 minit..nie ikut oven masing2 ye..

Jemput..lupa pulak air x buat lagi..kih..kih..


6 ulasan:

  1. Salam singgah sini...lama lh dh buat bingka kentang ni..kite ni mmg pengemar kuih2 cam ni...nnti blh try resepi ni pulak..:-D

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tq Sury Abil..sudi singgah keblog saya yg x seberapa nie..boleh..nie try n error jer buat nie..hihiii

      Padam
  2. salam kenal Ina...rajinnya membingka! mesti sedap..nmpk lembut jek!

    BalasPadam
    Balasan
    1. sama2 ummiaisyah..tq ye sudi singgah sini

      Padam
  3. Sedapnya....teringin la dear..

    BalasPadam
    Balasan
    1. hihihii..alahai Rahel..udah finish ler..

      Padam