Iklan

Khamis, 2 Mei 2013

Ayam Masak Padang


Assalamualaikum...

dah makan???..tgh lunch time kat office ni ..ambik kesempatan update blog jap..
nie menu lunch & dinner semalam..sukeee sgt dgn ayam masak padang nie..sedappp..

kat umah ina..ayam jer laku..ikan pon tgk ikan apa..
kdg2 fening memikir nak masak apa ayam nie..
jalan2 blog kak shiela terus terpikat dan copy resepi nie..
sesekali makan lauk padang best gak kan..Tq kak..sedappp..nnt nak buat lagi..


AYAM MASAK PADANG  
(sumber : Kak Shiela)

Bahan-bahan
1 ekor ayam [buangkan kulit dan potong kecil] (ina masak 1/2 ekor jer)
5 helai daun limau purut [koyakkan]
2 batang serai [ketukkan]
2 cawan santan [1/2 biji kelapa]
10 biji ciliapi [biarkan sebiji-sebiji] (x letak)
2 biji tomato [belah 4] (ina letak tomato ceri)
1 keping asam keping
3 s/b minyak
garam

Bahan-bahan diblender halus
10 biji cili api  (ina boh 15 biji)
10 tangkai cili kering (ina ganti 5 biji cili merah dan buang bijinya)
1 inci halia
1 inci lengkuas
1/2 inci kunyit hidup
10 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
3 biji buah keras

Cara-cara
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan mesin dan serai yg diketuk.
2. Bila dah naik minyak masukkan ayam dan biarkan sekejap.
3. Masukkan santan, daun limau purut, tomato. asam keping dan ciliapi.
4. Biarkan reneh dengan api perlahan sehingga mendidih dan naik minyak dan pekat.

8 ulasan:

  1. SALAM INA HEEE dah cuba ye...akk pun lama sungguah x masak manu aym ni npk yg ina punye terus terliur jd nya...sdp mkn sama nasi panas2...

    BalasPadam
    Balasan
    1. W'salam kak..menyesal x cuba awal2..sedap kemain..kuah tu saya hirup2..hihih..

      Padam
  2. Sedapnya lauk ayam ni... terlior k.gee... bukan saje sedap dimakan dengan nasi, cicah roti atau lempeng pon sodap...

    BalasPadam
    Balasan
    1. terliur kak ge..hihihi...saya tgk arini pon rasa nak buat lagi..betul tu kak..bukan makan dgn nasi jer sedap..cicah roti, lempeng dan cekodok bawang pon sodapp..

      Padam
  3. alahai sedapnye...terus terbayang nasik putih panas2 :)

    BalasPadam
  4. ina, kalo msk lauk ni,kena sediakan sambal minang dia, pastu makan ngan es teller..waduh2...terasa macam di Bandung.. haha

    BalasPadam
    Balasan
    1. CK...sambal minang share resepi...es teller tu apa? hahaha...tak yah gi bandung ek...haha

      Padam