Iklan

Khamis, 18 Ogos 2011

Cranberry Yogurt Chiffon Kek


                                                  
Buat kek nie dah lama, before puasa masa tu x de blog lagi..kek chiffon mmg kek feveret ku..apa perasa kek chiffon mmg ku suka sgt...mula nampak kek nie kat blog Singgahsana Kitchen..tgk kak tu buat pakai buah cranberry kering..hati tertanya2 jugak camner buah cranberry tu..terus petang tu gi cari kat Pasaraya Central..cari2 jumpa kat bahagian baking..terus sambar..dah cukup bahan hari cuti terus ku godek..alhamdullilah menjadi kek chiffon ku w/pon x de acuan size 18cm ku belasah size 23cm..x pe janji jadik..mmg sedap beb..rasa masam2 buah cranberry tu betul2 menyelerakan..half ku bagi pada jiran tuk rasa.. komen jiranku..ajar kak ina buat kek nie..sedap lah...kembang hidungku kejap..hahahaha...
Sebelum tu nak minta izin copy resepi kat sini ye..Tuan punya resepi..untuk rujukkan ku kemudian hari..TERIMA KASIH..



CRANBERRY YOUGRT CHIFFON KEK

Bahan A

3 biji          Kuning Telur
25 gram     Gula Castor
40 ml         Minyak Jagung
1 s/k          Jus Oren 
80 gram     Yougrt Plain  
90 gram     Tepung Superfine
1  s/k         Baking Powder
60 gram    Cranberry Kering (salutkan dgn sedikit tepung lain)

Bahan B

4    biji    Putih Telur
45  gram   Gula Castor
1/4 s/k     Cream of Tartar


  

Cara - Cara

Panaskan oven pada suhu 160C
Bahan A - Pukul kuning telur dan gula hingga berkrim, masukkan minyak jagung, jus oren dan yogurt kacau sebati. Masukkan tepung yg telah diayak bersama baking powder kaup balik hingga licin dan sebati - ketepikan.
Bahan B - Pukul putih telur hingga berbuih, masukkan cream of tartar pukul lagi dan masukkan gula sedikit demi sedikit dan pukul hingga kental.

Ambil 1/3 adunan putih telur kedlm adunan tepung gaul secara kaup balik dan masukkan adunan nie kedlm lebihan  putih berserta cranberry dan gaul secara kaup balik hingga rata.

Masukkan kedlm acuan chiffon dan bakar selama 30 minit atau sehingga masak.  

Sesudah masak keluar dari oven terus terlangkupkan..biar selama lebih kurang 
11/2 - 2 jam..baru disisip keluar kek tersebut.
                                                                  

1 ulasan:

  1. wowww....garang laa kek ko nie kaa...kelessss!

    BalasPadam