Iklan

Isnin, 2 Januari 2012

KUIH KASWI

Assalammualaikum...tumpang lalu..ari nie terawal pulak bangun..maka terciptalah sarapan pagi merangkap minum ptg. sekali..x payah pikir ptg kang nak mkn apa..Terima Kasih.kepada Chef Hanieliza atas resepi nie..izinkan saya letak resepi kat sini ye...Suami saya kata I LIKE....


Sumber : hanieliza.fotopages.com

KUEH KASWI GANDUM

Bahan Sirap
 
5 cawan air 
1 cawan gula merah 
1 cawan gula pasir 

Masakkan semua dan sejukkan 

2 cawan tepung gandum 
1/2 cawan tepung kanji/ubi/jagung 
1 sudu kecil kapur kueh [optional] 
Kelapa parut ( yang muda) 
Sedikit garam 




Cara: 
1.Panaskan kukusan. 
2. Ratakan sedikit minyak dalam loyang yang nak digunakan. [Lapikkan pelastik saiz loyang] 
3. Bancuh semua bahan dan tapiskan. Tuangkan dalam loyang. 
4. Masakkan sehingga masak [30 minit] 
5. Tunggu sehingga sejuk baru bolih potong dengan pisau pelastik. 
6. Kelapa muda digaulkan sedikit garam. 
7. Lumurkan kueh yang dipotong bersama dengan kelapa tadi.

5 ulasan:

  1. salam ina....ada lagi kuih kaswi...nk datang ni....hehe

    BalasPadam
  2. W'salam CK...asal lambat dtg klu dtg ptg semlm ada lagi..hihihi..

    BalasPadam
  3. sedapnya kaswi...suker sangat kaswi...hihihi

    BalasPadam
  4. saya pun suke kaswi ni. dah 2 kali buat. sukee kaswi

    BalasPadam
  5. Kak Iza...saya pon peminat kuih kaswi..hehehe..

    Izah...suke jugak..samalah kita..mmg selalu buat kuih kaswi resepi nie jer yg saya guna..sedapkan..

    BalasPadam