Iklan

Sabtu, 25 Februari 2012

Bubur Cha Cha & Nangka

Salam utk semua..dah lama nak makan bubur cha cha & nangka nie..masa kecik2 dulu arwah nenek selalu buat tambahan pulak rumah nenek ada pokok nangka bila berbuah..buahnya besar2..tapi nenek x pakai tepung cha cha lah..arwah nenek dulu bancuh tepung dgn air hingga menjadi doh dan gunting halus2 suka tgk. kdg2 saya dan adik berebut rebut nak tlg gunting..aduh indah betul zaman tu..tapi skrg. nak cepat masak just beli yg segera jerlah.


Resepi nie sempoi jer..semua org tau buatkan..tapi letak jugak lah utk rujukkan adik adik saya nnt..he3



BUBUR CHA CHA & NANGKA

1 cwn Tepung Cha Cha  (rendam 10 minit & basuh bersih)
2-3 ulas Nangka  (di potong pjg)
1 kotak santan (nak sedap pakai yg fresh punya)
1 ketul Gula Melaka (masak dgn 1 cwn air dan tapis)
1 helai daun pandan
Garam

- Rebus tepung cha cha hingga lembut dan tapis airnya
- Dalam periuk yg sama masukkan tepung cha cha tadi,nangka,santan, air gula merah, garam dan 
  daun pandan.
- Masak hingga mendidih dan rasa manisnya, kalau kurang manis boleh tambah gula pasir. 

7 ulasan:

  1. Inaa....bak semangkuk...macam tau2 jer aku dok ngidam nk makan benda ni....

    caca dah beli, labu pun dan ada...cuma malas jer nk buat...letak nangka lagi sedap yer....boleh la cuba...letak segala buah2an tempatan...hehehe...

    BalasPadam
  2. Ck..meh le dtg..cukup semangkuk utk ck kat dapur tu..he3..ina suka letak nangka..tapi kalau CK x tahan jgn boh..nnt..berangin satu badan..he3..

    BalasPadam
  3. salam'sdp bubur ni..harumbau nya ada nangka......na lain kali buat ajak le dtg mkn...

    BalasPadam
    Balasan
    1. W'salam kak shiela..mmg harum bau nangka tu kalau buat bubur..insyaallah klu ada rezeki saya ajak ek..he3

      Padam
  4. Salam ina...smlm kmaz mai tpi xleh nk tngal komen...huhuu...kmaz suka bubur2 ni tpi anak2 la plak xgemar..lama jgk dh kmaz xmkn bubur cha cha ni...sdpp la plak tgk yg dlm mgkuk ina tu..psal rndang tu bleh kut gnti nga ayam..cma tkut nti hncur la isi ayam tu sbb nk tngu kuah kering dan pecah myak...tpi xsalah klu mncuba kan...

    BalasPadam
    Balasan
    1. W'salam Kak Maz..terima kasih singgah kat sini ye kak..tulah fikir jugak nak guna ayam takut hancur pulak sbb isi ayam tu lembut..kalau pakai daging manis dia lain..lagi sedapkan..

      Padam
  5. salam kenal dan knjung bls ina...sbnarnya dh bnyk kli kmaz msuk dpur ina ni...tpi xleh nk tnggalkan jejak...huhuu...hri ni cuba lgi..sibaik bleh...mksih ye sdi sngah dpur kcik kmaz tu...

    BalasPadam