Iklan

Sabtu, 28 Julai 2012

Tepung Pelita




Salam utk semua..

ari nie malas tol nak keluar ke Bazaar Ramadhan..tgk dlm esbok ada daun pandan dlm 4 helai..
 jadi terus terfikir nak buat tepung pelita..kali nie saya mencuba resepi dari dapur Kak Jee.

Saya buat half jer..tu pon ada skit lagi..bolehlah makan waktu sahur nnt.


TEPUNG PELITA
sumber: Rina Mohd Dom, Kajang
Sumber dari : Kak Jee

Lapisan hijau

1 cawan tepung beras
1 sudu besar tepung jagung
1 cawan gula
7 cawan air daun pandan (Kjee blend daun pandan. Airnya Kjee sukat)
sedikit pewarna hijau (kalau warna daun pandan tidak mencukupi)

Larutkan bahan2 atas hingga sebati kemudian jerang atas dapur guna api sederhana sehingga mendidih dan berkilat. Padam api dan curahkan bancuhan dalam bekas2 atau sampan daun pisang. Tepikan.

Lapisan Putih (Santan)

¾ cawan tepung beras
½ sudu besar tepung jagung (Kjee guna 1 sudu)
7 cawan santan (Kjee campur 2 cawan air dan 5 cawan pati santan)
½ sudu kecik garam

Larutkan bahan2 dan jerang atas api sederhana sehingga mendidih dan berkilat. Padam api dan curahkan atas lapisan hijau. Sejukkan seketika sebelum dimasukkan ke dalam fridge.




Sedap makan time sejuk2..


1 ulasan:

  1. nyamannya berbuka dengan tepong pelita... cantik warna hijaunya...

    BalasPadam