Iklan

Sabtu, 27 Oktober 2012

Nasi Beriani


Salam Idul Adha untuk semua sahabat...

nie menu semalam ye..lambat letak gara2 semalam seharian lepak kat rumah mak..menu last minit..ikutkan malas nak masak..maklumlah rumah mak dekat jer..hihi..tapi rasa x best kalau x buat apa2 persiapan juadah raya...bawak rumah mak..makan ramai2..emmmm licin..
 Ambik resepi dari dapur cikmat..Thanks CMG.


NASI BERIANI YOGURT MANGGA....
Resepi  :  CMG

BAHAN-BAHANNYA :-)
4 cawan beras basmathi, cuci dan rendam 1 jam, toskan
4 cawan air
1 cawan susu sejat "Ideal"
1 cawan yogurt perisa mangga (guna 1 bekas yogurt 135 gm + air jadikan 1 cawan) 
1 camca besar penuh rempah beriani (mat guna jenama Baba's)
1 helai daun pandan, simpul
1 biji tomato merah, buang biji dan cincang halus
1 kiub ayam "maggi" (optional)
Garam secukup rasa
Sedikit pewarna kuning
Hirisan daun sup, sebagai hiasan
Bawang goreng, sebagai hiasan (tak letak, tak de stok) 
2 camca besar minyak sapi

BAHAN TUMIS :-)
1 biji bawang besar, dadu
2 ulas bawang putih, cincang halus
1 inci halia, hiris nipis
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3 biji buah pala
5 kuntum bunga cengkeh

CARA MEMBUATNYA :-)

  1. Panaskan minyak sapi dalam kuali, masukkan semua bahan tumis dan tumis hingga harum. Masukkan tomato cincang dan tumis hingga layu. Tambah beras dan goreng sekejap, anggaran 30 saat. Matikan api.
  2. Alih beras tadi dalam rice cooker. Tuang air, susu dan bancuhan air + yogurt mangga tadi. Masukkan daun pandan, kiub ayam (hancurkan), dan garam secukup rasa, kacau beras tadi. Kemudian masak seperti biasa.
  3. Bila nasi kering, titiskan pewarna kuning pada beberapa bahagian nasi. Biar nasi betul2 masak. Gemburkan dengan chopstick. Tabur hirisan daun sup dan bawang goreng sebelum dihidangkan. Nak tabur kismis pun boleh..


Tiada ulasan:

Catat Ulasan