Iklan

Ahad, 23 Disember 2012

Cotton Soft Japanese Cheesecake





Assalamualaikum..

Malam2 tayang kek ek...kek cheese lagi..hihi..baru ada masa nak bukak blog..
Ramai dah buat ye..ina baru terhegeh2 buat..sebenarnya ina x berapa suka makan kek yg ada cheese nie..
tapi atas permintaan en. suami yang suka makan kek cheese..ina buat gaklah..tapi buat setengah adunan jer.
oklah tak der sgt rasa cheesenya..lagi pun ina paipkan blueberry filing atasnya..mungkin tu yg sedap rasanya kot.. apa2 pun lepas nie boleh lah cuba resepi2 lain yg menggunakan cheese nie.


kek nie memang soft sangat..nak keluarkan kena hati sikit..tu pon ada tercedera gak..heheh..
Cam biasa resepi dari MyR..ina copy dari sana jer..Terima Kasih pada tuan punya resepi.

Resepi Asal : Alma Myr
Bahan-bahan ( 8-inci )

Bahan A:

  • 250g cream cheese
  • 50g butter
  • 100 ml susu segar (fresh milk)
  • 6 biji kuning telur
  • 1 sdb jus lemon
  • 1/4 sdk garam
  • 60g tepung kek / tepung superfine
  • 20g tepung jagung (cornflour/cornstarch)
  • Bahan B:
  • 140g gula (granulated sugar)
  • 6 biji putih telur
  • 3/4 sdk jus lemon

Cara-cara

  1. Utk adunan A: Cairkan cream cheese, butter & susu dgn teknik double boiler. Bila dah cair, sejukkan adunan cream cheese tu td. Kemudian, campurkan ke dlm adunan c/chs td dgn tepung, tepung jagung, kuning telur, garam & jus lemon ke dlm adunan cream cheese & gaul hgga sebati (gaul guna senduk kayu sj).
  2. Utk adunan B: Dalam bekas lain, pukul putih telur bersama jus lemon, sampai berbuih2 (foamy). Lepas tu, tmbhkan gula & pukul lagi sampai bertanduk (soft peak).
  3. Campurkan adunan Bahan A td ke dalam adunan Bahan B yg dah gebu tu & kacau smpai sebati. Sediakan tin/bekas kek yg bulat berukuran 8 inci, yg digriskan bwhnye & tepi tu salut dgn kertas baking. Tuang adunan kek dlm tin kek.
  4. Bakar kek dlm kire2 sejam, dgn cara au bain-marie (waterbath), pd 160 degrees C / 325 degrees F. Pd sesapa yg kurang pasti waterbath tu cmner, buatnye simpel jer. Lepas letak adunan dlm dlm tin kek, balut bwh hgga sparuh tinggi tin kek dgn aluminunium foil (ni double protection agar air xmasuk esp springfoam pan, saya x konfiden tu yg wat gitu hehe, kalo xmo buat ok je tp advisable balut). Then, letak tin kek tu atas dulang pembakar, pastu tuang air panas atas dulang pembakar, preferably ½ tinggi tin kek tu, lepas tu letak ler dlm oven then bakar ler, tu aje).




Lembut sangat2..




2 ulasan:

  1. assalamualaikum ina wah betambah hebat dgn cake yg tebaru...cantik kejadiannya...bhn2 pun npk mudah....bila nak rasa dari air tagan ina ni....

    BalasPadam
    Balasan
    1. W'slam Kak Sheila..kek yg senang nak buat jer saya boleh buat kak..tu pon masih x puas hati..tgk org lain punya lagi gebus..nnt ada gather2 ssya buat ye.

      Padam