Iklan

Sabtu, 26 Januari 2013

Kurma Ayam Pedas



Assalamualaikum...

nie menu dinner malam tadi..sesekali makan kurma ayam sedap pulak..
tgk en. suami makan bertambah2..emm kena ler tu gan selera dia..

resepi dari kak mai fb..terpikat sbb. satu kelainan..letak cili giling..
nak tahu kelainan nya..cuba ler...

KURMA AYAM PEDAS
sumber : Dapur Kak Mai Zura (FB) 


Bahan-bahan
1/2 ekor ayam-potong rendam sikit dgn jus limau kesturi
1 btg kayu manis
1 kuntum bnga lawang
3 ulas bwg putih**
3 ulas bwg merah**
1 inci halia**
**dikisar/tumbuk
1 labu bwg besar(sebaik nyer bwg holland)-hiris bulat (Ina belah 4)
2 biji buah tomato-ptong ikut suka
4 biji cili pdi -ketuk sikit
1 btg serai - ketuk sikit

3 sdb REMPAH KURMA(klu nk pekat lebihkan)
3 sdb cili giling
1 keping asam(air asam pun ok)
1 sdk serbuk jintan manis
2 helai daun bay (klu ada..) (x letak)
1 biji kentang -potong ikut suka
4 cwn santan(agak2 tenggelam ayam)
garam & gula


###
- panaskan mnyak-tumiskan kayu manis & bunga lawang
- masukkan bhn dikisar-tumis hngga wangi
- masukkan cili giling,rempah kurma & serbuk jintan manis
- tumiskan hngga pecah mnyak ,masukkan serai
- masukkan ayam ,kentang,asam keping-gaul rata & sebati
  dgn rempah2 dulu
- tuangkan santan ,daun bay juga & renehlah ayam smpai masak.
- akhir .., masukkan tomato,bwg hiris,cili padi & suaikan
  garam & gula tutup api..




  

2 ulasan:

  1. Assalamualaikum...salah satu lauk fv dlm rmh akk juga...sdp tu letak kentang n tomato....kalau ada lebih kuah dia org suka cicah gan roti....selera negoknye

    BalasPadam
    Balasan
    1. w'salam kak...kalau sekali sekala makan..mmg sedap betul..saya pon sama..ada lebih kuah cicah gan roti pagi tadi..

      Padam