Iklan

Selasa, 2 April 2013

Kek Span Pandan





Assalamualaikum dan salam sejahtera...

pagi nie tayang kek span pandan resepi sweet 4ever (myr) yang sedap dan lembut ..
kek nie jugak salah satu fav. anak2 kak..kalau buat nie..yg si adik dok ulang2 makan.. seronok betul tgk.

oklah..masa itu emas..hihihi..skrg. nie bz betul..hanya sempat update blog seminggu sekali jer..
tak pe lah ye..janji ado..hihihi..


Kek Span Pandan
sumber : Sweet 4ever

Bahan-bahan ( 1 biji kek )

  • tepong super fine - 150 gram
  • gula kastor - 150 gram
  • telor - 5 biji telor A
  • ovalette - 15ML - bersamaan 1 sudu besar
  • air daun pandan - 80ML
  • minyak / mentega cair -80ML
  • pes pandan - 5ML/ 1sudu teh
  • serbuk penaik - 5ML/1 sudu teh
  • sedikit pewarna hijau [x]

Cara-cara

  1. satukan gula, ovalette, tepong, serbuk penaik dan telor dalam mangkuk adunan. pukul hingga pekat dan gebu selama 5 minit dengan kelajuan tinggi.
    (tapi nie terletak kepada kelajuan pengadun)
  2. perlahankan kelajuan dan masukkan air daun pandan, pes pandan dan sedikit pewarna hijau...pukul lagi dengan kelajuan tinggi selama minit atau sehingga aduan kek benar2 ringan.
  3. tuangkan minyak/ mentega cair kedalam adunan dan gaul dengan senduk sehingga sebati.
  4. sediakan tin pembakar bulat atau 4segi ukuran 8icni, griskan dasarnya dan lapik kertas serap minyak. tuangkan adunan dan bakar selama 45minit atau hingga masak pada suhu 150 - 180darjah celcius
  5. bila dah masak keluarkan dari oven dan telangkupkan kat atas redai kek...lebih kurang 5 minit...bagi mengelakkan kek kita kempis...(betul ker ayat ku...hihihihi)
  6. kek dimasak mengunakan api bawah dan atas


<__________>

2 ulasan:

  1. Salam..
    Ina,nampak gebu teksture kek span itew...sedapnya pekena tea panas...

    BalasPadam
  2. salam ina..
    uish gebu sungguh. Jeles lah..

    BalasPadam