Iklan

Rabu, 28 Mac 2012

Puding Laici


Assalamualaikum...
Bertemu lagi..dah lama x makan puding..lebih2 puding laici yg sedap nie..dikala cuaca panas mmg. sedap makan puding yg sejuk..nyaman dan segar jer anak tekak.. Resepi dari Chef Liza dan saya copy sebiji dan ikut Kak Nor..Thanks kepada kedua2 kak nie..minta halal ye..



PUDING LAICI by Kak Liza
Sumber  :  Kak Nor

Bahan
10 gm agar2 serbuk atau 1 paket agar2 biasa [28 gram]
6 gelas air
11/2 cawan gula
1 tin susu cair
1 tin laici dlam tin... [mesin sikit]]
1 tin laici [untuk hiasan]

Cara:
1. Masakkan agar2 serbuk atau agar biasa bersama air sehingga mendideh.
2. Masukkan gula. Biarkan mendideh lagi. [jika gunakan agar biasa kena tapis]
3. Tutup api. Masukkan air laici dan susu cair.
4. Tuangkan dalam acuan [terpulanglah nak acuan besar atau mangkuk kecil]. Bila dah sejuk masukkan dalam petisejuk.
5. Hidangkan bersama buah laici yang diasingkan tadi.

NOTA
Puding laici ni agak lembut sedikit...so kalau nak makan potongkan [jika gunakan acuan besar] atau tuangkan dalam bekas dan gunakan sudu kecil untuk mmemakannya.....



Yg ni sukatan yg K.Nor buat, cara2 masak tu K.Nor ikut cam yg dlm resipi K.Liza   (sama cam Kak Nor)

1 paket agar2 serbuk  (10gm)
5 cawan air ~ cawan metrik
8 sudu besar gula ~ lebih kurang 3/4 cawan metrik
1 tin susu cair
1 tin laici ~ dimesin/blend dgn 1 cawan air laici dlm tin
1 helai daun pandan ~ ni k.nor tambah

1. blend laici dgn 1 cawan air laici. Blend kejap jer jgn sampai lumat/halus.
2. lebihan air laici tu K.Nor jadikan kuah masa makan puding tu (sejukkan dulu utk dptkan rasa yg lebih nyaman masa makan hehe)

2 ulasan:

  1. bestnyer puding, sejuk jer tekak bila makan...Inaa....meh tuko ngan sekut pemes amos !! hehe

    BalasPadam
  2. salam p'kenalan dr sya zura. br je jd follower ina...mmg sejuk tekak klau mkn puding camni tgh cuaca pnas ni...blh la zura cuba nnt..

    BalasPadam