Iklan

Sabtu, 14 April 2012

Pau Pulut Hitam


Pernah makan Pau Pulut Hitam? agak janggalkan..selalu tgk dan makan pau berwarna putih, adakala warna hijau atau pink..aritu nampak kat blog Rahel hati terpikat dan nak mencuba..tambahan pula kat rumah ada stock tepung pulut hitam.. hajat nak buat kuih koci..alih2 terus melencong buat pau..yelah nak tau jugak sedap ke tidak pau pulut hitam nie..emmm..dah masak try satu..sedapp dan sungguh lembut..yg paling saya suka adunan nie mmg sungguh lembut..suka sgt. nak angkat masuk kukus kena berhati2..ada yg lari bentuknya..Rahel saya copy kat sini pula ye...oklah x leh ckp byk layan jer lah pau saya yg tak seberapa nie..BYE



























Pau Pulut Hitam
Sumber : Majalah Sedap / Rahel

Bahan:
225g tepung pau
50g tepung pulut hitam
1 1/2 sudu teh yis segera
15g tepung susu
50g gula kastor
1 putih telur
115ml air sejuk dari peti sejuk
20g shortening

Bahan Inti:
Inti Kacang Hitam secukupnya

Cara:
1.Campur tepung pau,tepung pulut hitam,yis,tepung susu dan gula kastor.Gaul rata.
   Tambahkan putih telur dan air sejuk sedikit demi sedikit sambil diuli hingga sebati.
   Tambahkan shortening.Uli sehingga elastik (gue uli selama 15 minit tau - ina pun sama).
   Diamkan selama 30 minit (tutup doh).
2.Kempiskan adunan.Timbang masing-masing 30g.Bulatkan.Diamkan selama 10 minit.
   Canai nipis.Beri inti.Bentuk bulat.
3.Alas dengan kertas minyak atau cawan kertas.Diamkan lagi selama 30 minit.
4.Kukus selama 8 minit.
 saje je buat bentuk gini..melepaskan hajat nak buat cam kak nie..tapi tulah mana boleh lawan sifu kan..derhaka namanya tu..hehehe..
BYE...


6 ulasan:

  1. Assalamualaikum mmg hebat lah teruja pulak akk negok nya tambahan lg nak rasa...hehhe

    masuk list dah.....

    BalasPadam
    Balasan
    1. W'salam kak shiela..terima kasih...akak buat lagi hebat dari saya..masuk list jgn x masuk..he3

      Padam
  2. Salam Ina,awak lagi rajin...siap buat versi bunga ros lagi..jeles Rahel tau...thanks sudi mencuba...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terlebih rajinlah Rahel..hehehe..byk lagi resepi kat blog Rahel saya nak cuba nie..Thanks ye..

      Padam
  3. assalam...

    teringin juga nak mencuba resepi ni... dah berkobar2 nak buat.. sekali stok tepong pulut hitam kehabisan tanpa disedari.. hehe.. ingatkan masih ada bakinya.. rupanya lebihan buat kuih bom pulut hitam dah dibuat bubur candil pulut hitam.. melopong akak dek non... tpkan.. terpaksa buat juga kuih pau versi lain sebb bahan2 semua dan dicampur.. menjadi satu resepi yg lain pulak.. hahaha... kelakar betul.. insyaAllah.. one day nak try jugak.. teruja nak tau rasanya tu..

    BalasPadam
    Balasan
    1. W'salam Kak Madiha..

      x pe kak..slow2 insyaallah..dpt akak buat..

      Padam