Iklan

Ahad, 21 Oktober 2012

Kek Pisang Gebu





Kek Pisang Gebu
Resepi : DayangJack@DapurKu SaYang

bahan-bahan : loyang 8 inci (menggunakan api atas & bawah)

  • 2 cawan  tepung gandum (DJ guna 1 3/4 cawan tepung dan 1/4 cawan horlicks)
  • 1 sudu kecil serbuk penaik
  • 1 cawan pisang yang sudah dilecek
  • 1/2 sudu besar ovalette
  • 1/4 cawan susu cair atau susu segar
  • 4 biji telur gred B
  • 1 cawan gula kastor (-/+)
  • 1 sudu kecil esen vanilla atau esen pisang
  • 100 ml minyak jagung atau mentega cair





Cara-cara :
  1. Panaskan oven pada suhu 160-170C atau ikut suhu oven masing-masing. Griskan loyang kek dengan mentega.
  2. Dalam bekas/mangkuk yang agak besar, satukan kesemua bahan di atas KECUALI pisang dan minyak jagung/mentega cair. Putar adunan pada kelajuan minima selama 1 minit dan kemudian putar lagi pada kelajuan maksimum sehingga kembang dan gebu.
  3. Masukkan pisang yang sudah dilecek tadi dan putar perlahan hingga sebati.
  4. Akhir sekali tuangkan minyak jagung/mentega cair dan kacau perlahan-lahan dengan menggunakan senduk kayu atau spatula.
  5. Apabila sudah sebati, tuangkan adunan ke dalam loyang kek dan bakarlah selama 45-50 minit atau hingga masak keperangan. 
  6. Setelah masak, sejukkan kek sebelum dipotong.

2 ulasan:

  1. bestnyer..lama dah tak buat mende2 dari pisang ni, padahal pisang lenyek ada jer dalam freezer tuuuh..

    BalasPadam
  2. salam ina harap sihat akk pun suka kuih2 atau kek yg berasaskan pisang...kek ini sure menjadi punya..cantik elok gebus....bina nak dpt rasa ni :-)

    BalasPadam