Iklan

Rabu, 21 November 2012

Kari Udang




Assalamualaikum..

bertemu lagi...menu yg dah basi baru nak entry..gara2 berukband buat hal...
Lauk kari..salah satu lauk fav. ina skrg. nie..dulu mmg x suka makan kari..
kalau makan pon ambik skit2 jer..skrg nie. kalau cuti jer masak lauk kari..
x kisahlah..ikan, ayam, daging, udang or sotong..
kalau makan lawan gan sambal belacan dan ikan masin,
letak kicap manis kat atas nasik tu..mmg syok jer suap..
oopps..x leh selalu ye kolestrol tinggi oo..hihih..

Resepi nie mmg sempoi jer..saje tepek kat sini..sok2 lupa boleh tgk..hihihi..


Kari Udang
by: Ina@Pesona

15 ekor Udang Sederhana Besar (bersihkan, cuci dan tos)
1 pkt kecil Rempah Kari Ikan Babas
1 s/k Serbuk Cili Babas
1/2 biji Bawang Besar  (tumbuk halus)
1 ulas Bawang Putih (tumbuk halus)
5 btg Kacang Buncis (jika suka letak..x suka abaikan jer)
2 biji Cili Merah n Hijau (potong dua @ ikut suka)
1 Biji Tomato (belah 2)
1/2 cwn Santan Pekat
1 cwn Air (ikut pekat yg korang suka)
1 ketul kiub ikan bilis (jika suka) 
asam keping

Rempah Tumis
3 biji Bawang Kecil  (hiris halus)
2 ulas Bwang Putih (hiris halus)
1" Halia (hiris halus memanjang)
1 tangkai Daun Kari
1 s/k Halba Campur

Caranya :

Campurkan serbuk kari, serbuk cili dan bahan tumbuk jadikan pes. Panaskan minyak dlm periuk..masukkan rempah tumis, goreng hingga wangi..lepas tu masukkan pula bahan pes dan goreng hingga pecah minyak dan garing.

Masukkan air biar hingga mendidih, baru masukkan santan, kacang panjang, kuib ikan, garam dan asam keping,  kacau rata bila dah mendidih baru masukkan udang..bila udang sudah masak (jgn over cook ye)..baru masukkan tomato dan cili merah n hijau dan rasalah.(kot2 tawar)...baru tutup api..Siap..  


4 ulasan:

  1. ermm...lama tak makan udang...makan ketam pun 2 bulan lepas..itupun setelah telan ubat itu ini, baru surut bengkak...minggu lepas tgk JJCM,sedapnyer Iqram makan ketam+udang , tp kita kat rumah ni plak yang garu sana sini...adoii...penangan alergik seafood ni teruk betul laaa...

    BalasPadam
  2. sedap tu ina... kat rumah akak menu kari jarang2 singgah.. padahal kalau masak akak suka je mkn.. hehe.. tp kan.. yg peliknya rempah kari kalau beli mesti peket besar! akak suka goreng ikan/ayam selain gaul garam kunyit mesti campur rempah kari jugak.. biasanya rempah kari ayam yg akak campur... heheee..

    BalasPadam
    Balasan
    1. akak beli peket besar ye..saya suka beli yg kecik2 tu..sbb dah biasa..samalah kita kalau goreng ikan, ayam pon letak rempah kari...mmg sedap..kdg. x sempat makan gan nasi..ratah gitu jer.heee

      Padam